Minden, amit tudni szeretnél a láthatatlan fogszabályzásról

Mi a különbség a láthatatlan (átlátszó) és a hagyományos (fém drótos) fogszabályzás között?

A hagyományos fogszabályzás esetén fém dróttal mozgatják a fogakat a kívánt helyzetbe, az átlátszó láthatatlan fogszabályzónál kivehető műanyag sínek segítik kíméletesen ugyanezt az átalakulást. Az átlátszó síneket a páciens fogazatára tervezik, amelyeket kéthetente kell cserélni. A fém drótot a fogorvos helyezi fel, amelyet rendszeresen ellenőriznek és igazítanak. A láthatatlan fogszabályzó sínjeit előre legyártják és pár alkalommal ellenőrzik a fogazat alakulását.

A kivehető átlátszó síneket könnyebb tisztántartani,  kényelmesebbek és kevésbé láthatóak. Az acéldrótos hagyományos verzióval több harapási rendellenesség korrigálható.

Amikor a fogszabályzásról döntünk, ezek az alapvető kérdések merülnek fel:

  • milyen bonyolultak a szükséges fogmozgatások
  • mennyire lehetséges a szájhigiénia fenntartása a páciens életében
  • mennyire kényelmes a módszer számára

A kutatások alapján sok esetben rövidebb idő alatt és kényelmesebben  megy végbe a fogmozgatás a láthatatlan fogszabályzóval. Egyes esetekben azonban a hagyományos fogszabályzás működhet csak.

Láthatatlan átlátszó fogszabályzó szájban - férfi

Láthatatlan átlátszó fogszabályzó szájban – férfi

Láthatatlan átlátszó fogszabályzó felhelyezése - nő

Láthatatlan fogszabályzás előnyei

Előnyei 1: Átlátszó

A láthatatlan fogszabályzó nagy előnye, hogy a fogszabályzó eszköz átlátszó, így láthatatlan, diszkrét beszéd és mosolygás közben is.

Előnyei 2: Kényelmes

A második előny, amelyet érdemes kiemelni, az a kényelem. A láthatatlan fogszabályzó síneket számítógépes tervezőprogramokkal készítik, azok pontosan illeszkednek a páciens fogívéhez.  nincs a fogak felszínén kiálló fém elem, ami irritációt okozhat. Egyes életformához jobban illeszkedik a műanyag sínes fogszabályzó; például sportolók esetében.

Előnyei 3: Gyors

A harmadik előny az időtartam. A láthatatlan fogszabályzók általában rövidebb ideig viselendők, mint a hagyományos fém fogszabályzók.

A hagyományos fogszabályzó kezelés ideje akár 18-24 hónap is lehet. A láthatatlan fogszabályzóval 9-12 hónapos kezelési idő a jellemző. Természetesen az időtartamot nagyon befolyásolja a fogak helyzete, nagy különbségek lehetségesek.

Előnyei 4: Higiénikus

A negyedik előny az étkezési szokások változatlansága. Patricia J. Panucci D.M.D., fogorvos és a manhattani Beach Braces tulajdonosa a Forbsnak azt hangsúlyozta, hogy a páciensek a láthatatlan fogszabályzóval rugalmasabban tudnak étkezni, nem szükséges diétázniuk. A páciensek továbbra is élvezhetik a kedvenc ételeiket, és nem kell aggódniuk a fogszabályzó sérülése miatt. A hagyományos fogszabályzóval élők sokszor speciális diétát tartanak, mert nehézséget okoz nekik a rágós, kemény, ragacsos ételek harapása, rágása.

Előnyei 5: Hatékony

Az ötödik előny a hatékonyság. Több kutatás szerint a láthatatlan fogszabályzók hatékonyabbak, mint a hagyományos fém fogszabályzók. Természetesen ez nagyban függ attól, hogy milyen típusú fogmozgatásokat végzünk és milyen típusú rendellenességet akarunk megoldani. Minden eset egyedi, ezért van szükség állapotfelmérésre.

Láthatatlan fogszabályzás hátrányai

Mind a hagyományos, mind az átlátszó fogszabályzó kezelésnek vannak hátrányai is.

Az egyik legnagyobb hátránya a hagyományos fém fogszabályzónak a látványa, amely sokakat  visszatarthat a fogszabályozástól.  

A láthatatlan fogszabályzásnak is vannak hátrányai. Az első, hogy csak akkor hatékony a láthatatlan fogszabályzás, ha rendszeresen viseli az átlátszó sínt a páciens.  A második hátránya, hogy nem alkalmas súlyos harapási rendellenességek kezelésére, összetettebb fogászati problémák helyrehozatalára. Ezért van szükség egyedi állapotfelmérésre.

Láthatatlan átlátszó fogszabályzó felhelyezése - nő

Láthatatlan fogszabályzó kivétele

Szakértői vélemények

A Forbes magazinnak 2023-ban adott interjúban Payam C. Ataii, D.M.D., a kaliforniai Laguna Hills-i Laser Dental Center fogorvosa azt mondta, hogy a hagyományos fogszabályzókhoz képest gyorsabb és lényegesen hatékonyabb módszernek bizonyult a láthatatlan fogszabályzás a fogak rendezésére, átlagosan négy-nyolc hónapos kezelési idővel*.

Azt is kiemelte, hogy a láthatatlan fogszabályzó másik előnye a jobb szájhigiénia. A hagyományos fogszabályzóval egyesek számára nehézséget okoz a fogmosás. Az átlátszó fogszabályzó sínek kivehetők, mind a fogak, mind a sínek tisztára moshatóak.

A magazin szerint a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a láthatatlan (átlátszó) fogszabályzók ugyanolyan hatékonyak, mint a hagyományos fogszabályzók.

Az American Association of Orthodontics (AAO) azonban megjegyzi, hogy nincs egyetlen helyes módja a fogszabályozási kezelés megközelítésének. A választás nagymértékben függ a páciens szükségleteitől és preferenciáitól. *

Milyen esetekben jó jellemzően a láthatatlan fogszabályozó?

Minden esetben egyedi állapotfelmérés szükséges, hogy megtudjuk, melyik fogszabályzási módszer alkalmazható.

Jellemzően átlátszó fogszabályzóval kezelhetők a következő harapási rendellenességek:

Torlódott fogak

Összetorlódott fogak esetén, hogy elkerülje a fogszuvasodást és az ínybetegségeket.

Túlharapás

Túlharapás esetén, amikor leharap és a felső fogai az alsó fogak előtt vannak. Ez megnehezítheti az evést.

Mélyharapás

Mélyharapásnál, amikor az alsó fogak vannak a felső fogak előtt. Ez hatással lehet a páciens beszédére.

Keresztharapás

Keresztharapásnál, amikor a felső fog az alsó fogakon belülre esik, ami ínyproblémákat okozhat.

Réses fogazat

Amikor rések, házagok vannak a fogak között. A rés a fogak között nem csak esztétikai probléma.

Nyitott harapás

Nyitott harapásnál, amikor a felső és az alsó fogak nem találkoznak összecsukott szájnál.

Hogyan tudom meg, hogy lehet-e nekem láthatatlan fogszabályzóm?

Fogszabályzási állapotfelméréssel állapítják meg, hogy  melyik módszerrel, mennyi idő alatt érhetőek el a kívánt fogmozgatások. Megállapítják, szükséges-e egyéb fogászati kezelés, hány sínre van szükség, milyen költségekkel jár, mennyi személyes találkozóra van szükség a felmérés alatt, továbbá milyen egyéb dolgok, kiegészítők szükségesek.

Szükség van egy panorámaröntgenre is, amelyet sok helyen pár perc alatt elkészítenek.

A személyes állapotfelmérést egy digitális tervezés követi. Ebben a fázisban derül ki, mennyi ideig tart majd a kezelés, hogyan néz ki hétről hétre. Erről egy 3D-s animáció készül, amely videós formában mutatja be a páciens fogazatának alakulását.

3D-s animáció a fogazat jövőbeli alakulásáról láthatatlan fogszabályzóval - Állapotfelmérés

A felmérésen figyelembeveszik még a következőket:

Az állapotfelmérés a páciens szempontjából egy fogorvosi látogatást jelent. A felmérést végző fogászat szempontjából több lépcsőből áll. A fogorvosi vizsgálat és lenyomatvétel és a panorámaröntgen alapján egy több órás digitális tervezés következik, amelynek eredménye egy videó, amely megmutatja, hogyan változik a páciens arca és fogai a kezelés alatt, valamint azt is megmutatja, hány hónapig fog tartani és hány sínre van szükség. A felmérés a legtöbb helyen komoly költséggel jár. Most nálunk az állapotfelmérést díjmentesen igényelheti ide kattintva, amely tartalmazza  azt a videót is, amely az Ön személyes fogszabályozás folyamatát bemutatja.

Láthatatlan fogszabályzó árazása

A fogszabályzók árazásáról ebben a cikkünkben írtunk.
https://digitalsmile.hu/lathatatlan-fogszabalyzo-ara/

Győrben és Budapesten