Láthatatlan Fogszabályzás világszerte óriási növekedésnek indult

A kutatócégek 30%-os növekedést látnak a láthatatlan fogszabályzás piacán. Már több tízmillió ember visel láthatatlan fogszabályzót. (Forrás: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/clear-aligners-market)

A láthatatlan fogszabályzók egyre népszerűbbek a hagyományos, látható fém fogszabályzók helyett. A láthatatlan fogszabályzók ára eltér a hagyományos fogszabályzókétól.

De nézzük, miért ilyen népszerű ez az újszerű fogszabályzási forma, a láthatatlan fogszabályzó?

A láthatatlan fogszabályozás víztisztán átlátszó láthatatlan egyedi síneket használ, amelyek nem csak a gyönyörű mosoly elérését segítik elő, hanem a fogszabályzás időtartama alatt is esztétikus megjelenést biztosítanak a páciensnek. A víztisztán átlátszó különleges műanyagból készült fogszabályzó sínek ugyanis alig láthatóak, így sokkal kellemesebb viseletet biztosítanak, mint a hagyományos fém sínek. Emellett a fogszabályzó sínek eltávolíthatóak, így a beteg könnyebben tisztán tarthatja a fogait, illetve könnyebb az étkezés is.

A láthatatlan fogszabályzó kezelés  alatt is esztétikus a páciens megjelenése, a kezelés után pedig a mosolya és a fogai is rendezettek, gyönyörűek lesznek, amely miatt a páciens magabiztossága is nő.

A láthatatlan fogszabályzóval kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyibe kerül? Nézzük a láthatatlan fogszabályzó költségeket és az árakat!

A láthatatlan fogszabályzó árát befolyásoló költségek

Ha láthatatlan fogszabályzó kezelésben gondolkodunk, akkor érdemes figyelembe vennünk, hogy a kezelés költségeit három fő tényező befolyásolja:

Nézzük ezeket a szempontokat!

1. költségtényező: 3D láthatatlan fogszabályozás technológia költségei

A láthatatlan fogszabályzó kezelést egy új technológia, a 3D digitális tervezés és gyártás teszi lehetővé, amely speciális gépeket, anyagot és szakértelmet igényel.

3D technológia költségei

A 3D technológia költségeit különböző tényezők befolyásolják, mint például a használt technológia, az anyagok és az előállítási folyamatokhoz szükséges berendezések. Az átlátszó fogszabályzók esetében általában 3D-s számítógépes tervezői program használata szükséges, amely fogászati szoftvert és fejlett számítógépes hardvert igényel. Az anyagok, mint például az orvosi minőségű gyanta és műanyag fóliák, valamint a 3D nyomtatók és az egyéb berendezések szintén jelentős befektetést igényelnek.

3D felmérés és gyártás: Külföldön történik vagy Magyarországon?

A láthatatlan fogszabályzást sok fogászat külföldi anyacég bevonásával végzi, ilyenkor a fogszabályzó sínek külföldről érkeznek, amely megnövelik a fogszabályzás költségeket és az időtartamot is. A költségek alacsonyabban tarthatóak, ha magyarországi laboratórium készíti a páciens egyedi 3D kezelési tervét, majd az egyedi víztiszta átlátszó fogszabályzó sínsorozatot is itthon gyártják, hazai laboratóriumban, 3D fogászati nyomtatókkal. A hazai gyártás nem csak a költségeket tartja alacsonyan, de a foszabályzás gyorsabb is, valamint a kezelést is rugalmasabbá teszi és a beavatkozási lehetőségek is tágabbak.

3D tervezés költségei

A láthatatlan fogszabályzók 3D tervezésének költségei szintén hozzájárulhatnak az árhoz. A tervezés során a fogorvosnak pontosan meg kell határoznia a fogak állapotát és a kezelés részleteit. Emellett biztosítani kell a tervezési folyamatok szükséges eszközeit és szakembereit.

3D nyomtatás költségei

A láthatatlan fogszabályzók nyomtatása is jelentős költséggel jár. Az ilyen típusú fogszabályzók többnyire 3D nyomtatással készülnek, amelynek költségei magasak. A nyomtatás során speciális anyagokat és gépeket használnak.

Összességében a láthatatlan fogszabályzók ára több tényezőtől függ, beleértve a fogászati felmérés orvosi költségeit, a rendelő üzemeltetési költségeit, az átlátszó sínek anyagköltségeit, a 3D tervezés és nyomtatás költségeit.

Láthatatlan fogszabályzó - nő
2. költségtényező: Felmérés és rendelő költségei

A kezelés előtti költségek

A kezelés leőtti költségek közé tartozik

A láthatatlan fogszabályzó kezelést megelőzően szükséges egy fogszabályzó állapotfelmérés, amelynek orvosi költségei befolyásolják a láthatatlan fogszabályzó végső árát. A felmérés során a fogorvos megnézi a páciens fogainak az állapotát, meghatározza a szükséges kezeléseket és azok összetettségét. Majd a felmérés alapján egy digitális kezelési terv készül, amely egy 3D-s animációs videó a fogak állapotának alakulásáról a fogszabályozás ideje alatt. Tehát ez a videó megmutatja, hogy a következő fél, 1, esetleg 2 évben hogyan alakul majd a páciens fogainak helyzete.

Ez az információ alapján határozzák meg a láthatatlan fogszabályzó árát.

Ezeknek a költségeknek a célja, hogy biztosítsák a kezelés sikerét és a viselő maximális elégedettségét.

A láthatatlan fogszabályzó kezelés során felmerülö költségek

Ha a kezelés előtti állapotfelmérés megtörtént és elkészült a páciens egyedi láthatatlan fogszabályzó 3D-s kezelési terve, akkor a fogszabályzás időtartama alatt nem szükség további fogászati konzultáció,  ellentétben a hagyományos fogszabályzással szemben. Természetesen mód van konzultálásra és a fogszabályzás haladásának ellenőrzésére, de alapvetően nem szükséges. A digitális technológia nagy előnye, hogy pontosan kiszámítható a fogak változása. Ezért nagyon fontos az állapotfelmérés.

Rendelő üzemeltetési költségei

A fogászati rendelő üzemeltetési költségei is befolyásolják a láthatatlan fogszabályzó árát. A rendelőnek biztosítania kell a megfelelő felszerelést és eszközöket a kezeléshez, a 3D technológiát.

3. költségtényező: 3D Láthatatlan Fogszabályzó átlátszó sínek anyagköltsége

3D Láthatatlan fogszabályzó átlátszó sínek anyagköltsége

A láthatatlan fogszabályzók 3D-s tervezéssel és nyomtatással készülnek. A 3D-s láthatatlan fogszabályzó víztiszta átlátszó sínek anyaga általában drágább, mint a hagyományos fogszabályzóké. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen fogszabályozók anyaga magasabb minőségű és speciálisabb. A láthatatlan fogszabályzás során felhasznált anyagok közül a legjelentősebb maga a láthatatlan sín. A láthatatlan sín gyártása meglehetősen költséges, mivel minden egyes sínt egyedi  orvosi minőségű műgyantával kell elkészíteni 3D nyomtató segítségével.

Az általánosan magasabb ár ellenére a láthatatlan fogszabályzók által kínált előnyök és az esztétikus megjelenés sok páciens számára vonzóvá teszi ezt a kezelési módszert. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy minden eset egyedi, és az árak eltérőek lehetnek a kezelés hosszától és bonyolultságától függően. Éppen ezért fontos előzetes konzultáció a fogorvossal, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb és a legköltséghatékonyabb kezelési módot a saját igényeinknek megfelelően.

Láthatatlan fogszabályzó konzultáció

Láthatatlan Fogszabályzó árazásának típusai

A láthatatlan fogszabályzók láthatatlanok és kényelmesek, a kezelés alatt pedig a páciensek folytathatják mindennapi életüket anélkül, hogy kellemetlen lenne a megjelenésük vagy a fogszabályzó megnehezítené az étkezést vagy a beszédet. Ezen túlmenően a láthatatlan fogszabályzó kezelés eredményeként a páciensek mosolya és harapása javul, ami hosszútávon pozitív hatással van az életminőségre.

A láthatatlan fogszabályzó árazásnál gyakran két díjszabást alkalmaznak: fix összegűt és sínenként fizetendőt. A fix összegű kezelések esetében az ár 500 ezer és 1 millió forint között változik, míg a sínenkénti fogszabályzó árazásnál egy sín ára általában 20-40 ezer forint között mozog.

Ha fix a láthatatlan fogszabályzás ára

Ahogy fent részleteztük, a fogszabályzó kezelés számos lépésből áll, mindegyik nagyon költséges. A láthatatlan fogszabályzó kezelés új, különleges szakértelmet igényel a 3D tervezés és gyártás, speciális anyagokra van szükség. A költségek a kezelés hosszán túl a probléma bonyolultságától függően változóak lehetnek.

A páciensek számára nagyon kedvező, ha a láthatatlan fogszabályzás ára fix összegű – így kalkulálni tudnak az árral – , függetlenül a kezelés hosszától és bonyolultságától.

Az alsó és felső fogív kezelése külön-külön történik. Ezekre külön  fix árat állapítanak meg általában.

Egyes szolgáltatók 500 ezer forint körüli összegért kínálják ezt a típusú kezelést, míg másoknál az összeg akár meghaladhatja az 1 millió forintot is.

Az összeg nagyon eltérő lehet a szolgáltatók között.

Miért lehetnek ilyen nagy különbségek a fix láthatatlan fogszabályzó árak között?

Az árat nagyban befolyásolja, hogy a láthatatlan fogszabályzó sínek elkészítése külföldön történik-e vagy Magyarországon. Ha külföldi országban történik, akkor a külföldi gyártási és postázási díjat is meg kell-e fizetni.  Ha magyarországi cég készíti a digitális tervet és a síneket is, akkor hazai munkabérekkel és költségekkel kell számolni, amelyek jóval kedvezőbbek.

Azonban ezt az új digitális technológiát kevés hazai cég ismeri, így a legtöbb láthatatlan fogszabályzó külföldön készül. Az itthon készült sínek esetében több lehetőség van a korrekcióra, a gyártás nem futószalagon történik, hanem gondos elemzés, felkészülés és konzultáció alapján.

Egyes esetekben a fix ár is függ az eset bonyolultságától, az alsó és felső fogak számától és a kezelési tervben meghatározott fogszabályozó lemezek számától is.

Láthatatlan fogszabályzó felhelyezése

Ha tételes elszámolású a Láthatatlan Fogszabályzás árazása

A láthatatlan fogszabályzó eljárás esetében a kezelés ára és költsége nagymértékben függ a korrekció mértékétől és a használt sínek számától.

A sínek alapján kalkulált árazásnál a láthatatlan fogszabályzó ára ezen tételekből áll össze:

Nézzük ezeket sorban!

1. Láthatatlan fogszabályzó állapotfelmérés ára

Az első lépés a láthatatlan fogszabályzás előtt, annak eldöntése, hogy ki alkalmazhatja a láthatatlan fogszabályozót és ki nem.

Ehhez egy állapotfelmérésre van szükség. A legtöbb helyen az első konzultáció díja általában 10-15 ezer forint. Általában két röntgenfelvétel is szükséges lehet az állapotfelméréshez és a kezelési terv kialakításához.

A láthatatlan fogszabályozó hatékonysága és alkalmazhatósága már az első konzultáció során eldönthető.

2. 3D láthatatlan fogszabályzó digitális kezelési terv elkészítésének ára

A láthatatlan fogszabályozó síneket a páciensre szabott 3D digitális animáció, kezelési terv alapján készítik. Ez  a digitális terv gondosan megtervezi a fogszabályzás lépéseit és ütemét. A felmérés alapján készült digitális animációs videó pontosan megmutatja, hogyan változik majd a páciens fogazata hetente, továbbá megmondja, hány hétre és hány sínre van szükség a változáshoz és a gyönyörű mosolyhoz.

Ez a digitális tervezés általában jóval magasabb árú, mint a hagyományos fogszabályozás tervezése. Általában nagyjából 50 ezer forinttal kell számolni a tervezésre.

3. Láthatatlan fogszabályzó sínek elkészítésének ára darabonként és fogívenként

Az átlátszó fogszabályzók költségei a kezelési tervhez szükséges sínek számától is függ, amelyet a tervezési fázisban állapítanak meg. A kezelés általában 10-24 hónapig tart, és általában kéthetente kell cserélni a síneket. Az időtartam függ a szükséges korrekció mértékétől. A kezelés első felében, már az első pár hónap alatt látható változások mennek végbe a fogakon, de a kezelés teljes időtartama 10-24 hónap lehet.

A kezelés teljes költsége a szükséges sínek számától, a kezelt állkapcsok számától és a korrekció súlyosságától függ. Általában az ár néhány százezer forinttól akár több százezer forintig terjedhet mindkét állkapocsra.

A láthatatlan fogszabályzás alapja egy speciális, víztiszta, átlátszó műanyag sín sorozat, amelyek a páciens fogsorára lettek egyedileg 3D technológiával gyártva. Ezeket a síneket 2 hetente kell cserélni, amelyek nagyon finoman korrigálják a fogak elhelyezkedését, ideális irányba igazítják, mozdítják a fogakat.

A kezelés során sok sínt alkalmaznak. A sínek számát a páciens egyedi állapotfelmérése alapján állapítják meg. Az állapotfelmérés mutatja meg, hány hétre és hány sínre van szükség az ideális állapothoz. A páciens egy animációs videóban látja előre a saját kezelésének és fogazatának alakulását, ahogyan a sínek majd apránként mozgatják a fogakat a kívánt pozícióba.

A láthatatlan fogszabályzó sínek ára függ attól, hogy mekkora korrekciót kell végrehajtani, és mennyi darab sínre van szükség a kezelés során.

Azonban már a kezelés elején pontosan meg lehet mondani a teljes beavatkozás idejét és költségét az állapotfelmérés és a páciens egyedi 3D animációs kezelési terve alapján.

Ahogy fent már írtuk, a sínenkénti árazásnál egy sín ára általában 20-40 000 Forint között mozog.

4. Egyéb árak a láthatatlan fogszabályzással kapcsolatban: röntgenfelvétel, esetleges további konzultációk

A fogszabályzáshoz szükség van röntgenfelvételre és igény szerint további konzultációkra. Ezekre alapvetően nincs szükség, de egyedi igények alapján kérhető további konzultáció.

5. Láthatatlan fogszabályzó kiegészítők árai
Megfelelő szájápolás, mint például a fogselyem, a fogmosás és az aligner tisztító használata szintén fontosak az igazítási kezelések során.
6. Egyéb, a végső eredményt és az árakat is befolyásoló tényezők:

Fontos, hogy kövesse a fogorvos által felírt, személyre szabott kezelési tervet és kövesse a sínek cseréjének ütemtervét és hordja azt megfelelő ideig. A kezelőorvos a digitális tervek alapján egyedi kezelési tervet ír elő, amely pontosan kiszámítja, mikor milyen változás menjen végbe a fogakon, mennyi idő alatt és ezt az ütemtervet a páciensnek kell tartani.  Ezért nagyon fontos, hogy a beteg megfelelően együttműködjön a fogorvossal.

Átlátszó láthatatlan fogszabályzó sín

Összefoglalva: Láthatatlan Fogszabályzó ára: milyen árakra számíthatsz

Összességében elmondható, hogy a fogszabályozó kezelések ára nagyon változó lehet, attól függően, hogy milyen típusú kezelést választunk, milyen szolgáltatót választunk, és milyen komplex a kezelés.

A piacon általában 400.000 forinttól 1000.000 forintig vagy felette jellemző a láthatatlan fogszabályzás kezelésének díja. Az árakat leginkább befolyásoló tényező, hogy Magyarországon magyar laboratórium készíti-e a 3D felmérést és kezelési tervet, majd gyártja a láthatatlan fogszabályzó síneket 3D nyomtatóval vagy mindezekhez külföldi céget vesznek igénybe és például Amerikában vagy Németországban készülnek a fogszabályzók.

Ma még kevés magyar cég ért ehhez a magas technológiához, ezért jellemző, hogy külföldi országokban készül a legtöbb láthatatlan fogszabályzó.

Finanszírozási lehetőségek láthatatlan fogszabályzónál

A láthatatlan fogszabályzással foglalkozó fogászatok különböző pénzügyi konstrukciókat kínálnak. Jellemző, hogy az állapotfelmérést és a kezelési tervet előre kell kifizetni, majd a fogszabályzás költségét egy összegben. Egyes fogászatok részletfizetést is biztosítanak egy kicsivel magasabb díjért cserében.

Láthatatlan fogszabályzó előnyei

A fogszabályzók előnyeiről ebben a cikkünkben írtunk.
https://digitalsmile.hu/lathatatlan-fogszabalyzo-elonyei/

Győrben és Budapesten